Рапунцел, Рапунцел, спусни си косата…?

rapunzel2Само като кажа тези думички и малката ми дъщеря почервенява от задоволство.Кое малко момиче не обича да бъде олицетворявано с принцесите от книгите.А това олицетворяване дава една доста добра почва за по-нататъшно развитие.

Приказните истории са пълни с вълшебства и добрини, но и с всевъзможни архетипове.От тях извират красота и мъдрост, които малките деца попиват, благодарение на елементарно, но едновременно с това дълбоко представения текст.Лаконичността в историите е само привидна.Истината е, че с малко думи се изпращат много послания на разбираем за малчуганите език.

А „Рапунцел‟ е любимата принцеса на моята дъщеря.Покрай нея гледаме филмчета и четем книжки, рисуваме, забавляваме се с други странични дейности, които й казвам, че правят принцесите.Затворена в кула от злата си мащеха, Рапунцел оползотворява времето си в чистене, подреждане, четене, майсторене на най-различни неща. Нещо просто, представено от филмчето на Дисни, но и в сюжета на книжката, която издателство „Ню медиа груп”(на Светослав Кантарджиев) предлага на пазара с удивително атрактивни илюстрации.

Никой друг не може да приучи детето на добродетели както прави една приказка. Тя влиза под кожата на малкия човек, показва му как трябва да се държи сред обществото, в семейството, кое е добро и кое зло, учи на труд…

Освен това четенето на приказки е много по-добро занимание от това да прекарва детето времето си пред телевизора или компютъра.Предпочитам малката ми дъщеря да разгръща странички, вместо да облича барбита в уеб приложения.От второто освен кокетност друго надали ще научи.

Моята препоръка към всички майки е да купуват книжки и използват всякакви такива приказни приумици, обръщения или фрази от приказките в ежедневието, които да накарат децата да мислят и да си изграждат идеали.Дори за най-малките популярните житейски максими могат да бъдат лесно разбирани, благодарение на поредици с много илюстрации, като тези на Кантарджиев, които ви споменах.

Най-хубавото е, че през цялото това време, всъщност се забавлявате, заедно с вашето дете.

Google+ Comments

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply