Пловдивски хроники

003_Anth_2Съвсем отговорно заявявам, че Пловдив има най-красивата главна. Явно можело да сме по-грижовни за градската си среда и можело да сме по-възпитани. Напоследък ми прави впечатление, че все повече хора не хвърлят боклуците си на улицата, не цапат и не трошат. Градинките ни са добре поддържани, а спирките ни по-модерни. Разбира се, има още какво да се желае, но когато промените са факт, не можем да си кривим душите и да се оплакваме. Нека само да се въоръжим с търпение и наблюдаваме как бавно и постепенно се променя обликът на града ни.

През последната година са факт няколко прекрасни инициативи. От архитектурна гледна точка и слепец ще забележи, DSC09187че започнаха обновяването на редица стари сгради. От археологическа – радваме се на възстановен и направен атрактивен за туристи Римския стадион пред Джумаята. Обновиха Малката главна и сложиха пред Халите уникална чешма с формата на тракийски ритон.  Грейнаха и подлезите, с тях бяха заменени много улични лампи и започнаха да махат от контейнери и спирки стоялите цял век афиши и плакати. Добавям и ремонтите по централните булеварди и редовното подкастряне на цветя покрай мантинелите, разделящи ляво от дясно платно.

От културна гледна точка, за тези, които не знаят, ще кажа, че вече почти няма заведение без културна програма. Отвориха и редица малки местенца за млади хора, които обичат да се събират на по бира или вино, с ненатрапчива музика и арт атмосфера. Най-често ходя “При Майк”,  в “La pettite monde”, а съм чувала, че почитателите на рок и метъл се събират в “Апартамент 101”. Безспорен фаворит и вече емблема на главната се е превърнала и обновената кафе-сладкарница “Сладоледената къща” .

О, как обичам моя град! За едно прекрасно прекарване с много настроение, култура и забавление, мястото е Пловдив.

Google+ Comments

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply