Негативните емоции и тяхното влияние върху хората

Навремето бях прочела така нашумялата книга „Подсъзнанието може всичко“ от Джон Кехоу. Нещото, което помня най-ясно от нея е, че когато хората се държат зле с теб, това си е лично техен проблем, т.е. проблемът не е във вас, а в тях. Доста успокоителна и напълно вярна мисъл.

Има хора, които търсят конфликт, защото чрез него по някакъв начин се зареждат с позитивна енергия. Забелязали ли сте как когато някой е angry-red-pin-250нервен, едва ли не си търси жертвата – човекът, върху който да излее яда си. Макар и той да не е източникът на гнева, ще стане негов приемник. Получава се типичната ситуация от типа „без вина – виновен“.

Философски погледнато няма никакъв смисъл да се разстройвате, когато някой ви се развика без причина. Помнете, че проблемът винаги е в тях, а не във вас. Навярно те преминават през някаква трудност и си изливат негатива върху първия срещнат човек. Днес това сте вие. Никак не е честно, но така стоят нещата. Има хора, които изкарват целия се негатив навън, и други, които го поемат.

Аз определено съм от хората, които не само, че държат своите негативните емоции в себе си, а и попиват тези на останалите като гъба. Мога да ви кажа, че това никак не е добре от здравословна гледна точка. Представете си го като товар, който трябва да разнасяте със себе си постоянно. Трябва да измислите някакъв начин да се отървете от него. Навремето пишех всички отрицателни емоции на лист и после го късах на хиляди парчета или изгарях. Помагаше. Сега искам да гледам на ситуацията по-философски и се стремя да си обяснявам поведението на хората, преди да допусна негатива по-дълбоко в себе си, но имам още дълъг път да извървя.

Google+ Comments

Tags: , , , ,

Leave a Reply