Да пътуваш сам в чужбина

SOLO-TRAVELАко си от онези хора, които предпочитат да пътуват в чужбина с приятели, познати или семейство, идеята да отидеш сам може да не ти се стори много привлекателна и може би малко плашеща. Това всъщност не е толкова страшно, дори, по мое мнение, е полезно за теб самия и за себеопознаването ти. Ето защо трябва да се фокусираш върху хубавите неща, които те очакват като пристигнеш, вместо да се тревожиш какво може да се случи.

Самостоятелното пътуване е чудесен начин да разбереш нови неща за себе си. Да, може в началото да е плашещо, но когато придобиеш увереност, всичко ще се нареди. Да пътуваш със самолет за пръв път в живота и то сам, не само че е голямо събитие, но и голямо предизвикателство. Ако знаеш английски в страна, където това не е официален език, ще си ок. А пък това да се справиш с непозната ситуация далеч от дома, те прави още по-силен. Може дори да се удивиш от реакцията си и колко добре се оправяш.

Това, че нямаш близък човек наоколо може да те накара да излезеш от зоната си на комфорт и да те окуражи да се сприятелиш с нови хора, което, ако си общителен по принцип, не би било никакъв проблем. Самото запознанство е нещо вълнуващо особено когато е с човек от различна държава. То ти дава една голяма сфера за изследване не само на него, но и на културата, от която идва. Кой знае, може и да ти остане като приятел за цял живот.

Когато пътуваш с група от хора, плановете на всички ви често се разминават. Всеки има своите цели и места, които иска да посети, трябва предварително да се координирате и уговаряте. Твърде възможно да настъпи хаос и да се стигне до неразбирателство. Когато си сам, всички тези пречки отпадат – решаваш и отиваш някъде, без да чакаш някого да се нагласи. Ако не ти се ходи никъде, също не е проблем – не се движиш по нечия чужда програма.

Понякога страховете ти те карат да измисляш какви ли не хипотетични ситуации, които вероятно никога няма да ти се случат. Задълбаването в тях не ти помага с нищо. По-добре да визуализираш страхотните неща, които биха могли да те очакват.

Google+ Comments

Tags: , , , , ,

Leave a Reply