Затвор защото не съм регистрирала старите си вещи?

Казват, че никой у нас вече не вярвал в държавността и държавниците. Е, имам новина за вас – държавниците и Държавата също не ви вярват! Поне така излиза според мен с новия режим на регистрация на всички „културни ценности“, като забележете – за такива се приемат ВСИЧКИ предмети на възраст по-голяма от 50 години.

Разбирате ме правилно, всичко в дома ви, което е над тази възраст, подлежи на задължителна регистрация – без значение дали книга, бижу, дори стария гардероб на баба ви и каквото още се сетите. Пълен абсурд и безумие!

vehtМного културни дейци, хора на изкуството и други се изказаха за въпросните промени в Наказателния кодекс, които не само ви вменяват вина за нещо съвсем в границите на нормалното, но и заплашват, че ако не регистрирате предметите си, може да „получите виза“ за затвора с тлъста глоба!

Според Светослав Кантарджиев – колекционер и основател на фондация за опазване на културните ценности, новият задължителен регистрационен режим на ценностите няма да повлияе толкова на едрите колекционери, които отдавна са регистрирали своите ценности, а ще удари по обикновените хора.  И напълно логично! Всеки втори-трети българин притежава по нещо на възраст по-голяма от 50г., не се съмнявам, че много от хората пазят вещите на родителите си. Всъщност абсурдът дори стига дотам един 70-годишен пенсионер, който пази свои книги, записки, или други предмети от гимназиалните и студентските си години, да трябва да ги изложи пред държавата, тоест да ги регистрира, и на всичкото отгоре за своя сметка, доколкото разбирам.

Нищо чудно, както предполага Светослав Кантарджиев, тези безумни мерки на държавен контрол, да доведат не само до хиляди безсмислени дела, но и до унищожаването на хиляди предмети от собствениците им, за да не ги регистрират. А съм сигурна, че поне 95% от всички тези предмети няма да имат реална стойност по-голяма от 50лв. при кой да е антиквар…

Google+ Comments

Tags: , , , ,

Leave a Reply