Защо губим концентрация на работа?

Ако работите в офис пред компютър по цял ден, най-вероятно сте се сблъсквали с проблема със загубата на концентрация точно когато музата ви е “ударила”. Причината се дължи на много фактори от заобикалящата ни среда и може да повлия на цялостната ни продуктивност на работното място. Днес ще ви споделя личните си наблюденията, както и това, което са ми разказвали мои познати.

Сещате ли се за онези огромни офис пространства, пълни с индивидуални кабинки, или т.нар. cubicles. Няма как да не сте ги виждали по филмите, а и те вече навлязоха и в нашите офиси. Аз засега не съм седяла в такава кабинка, но съм чувала, че било депресиращо и самотно. Там действително може да ти секне музата за работа, ако се чувстваш като в клаустрофобичен затвор. Но пък си мисля, че би било идеално за хора, които обичат да са изолирани от останалите, а и имаш свое лично пространство, което на практика е твоят персонален малък офис.

За следващия дразнител мога вече да говоря от личен опит. Шумните колеги са нещо, действащо разконцентриращо. Защо все държат да разказват историята на живота си точно когато имаш най-много работа? Все пак сте дошли да работите, не да си приказвате по цял ден. Ако им направите забележка, ще влезете в конфликт, ако ги обадите на ръководството – също. Може да подходите малко по-хитро с фраза от типа: “Я, колко часа стана. Дайте малко да поработим.” Но я кажете с един спокоен тон, а не ядосано, за да се усетят останалите и да им стане неудобно. Слушалките са един добър, но временен вариант, защото не ми се струва полезно по цял ден да слушаш силно увеличена музика толкова близо до ушите ти, за да заглушиш страничния шум.

distracted_workerМодерните офиси не забраняват влизането в социални мрежи, стига да не се прекалява, но едно съобщение там, получено, когато сте “във вихъра си”, може да се отрази на музата ви за работа. То сякаш ви приканва да го прочетете, а щом го направите, губите концентрация и после ви отнема време да се върнете към задачата си. Това също ми се случва често, но любопитството ми винаги надделява. Може би трябва да си изключвам звука, а не да го слагам на вибрация.

Тук споменавам и спешните неща, които изникват в работата по средата на някоя друга задача, която извършвате в момента и която незнайно защо днес върви със скоростта на светлината. Тогава идва друга по-спешна и край – като се върнете пак на първата, потокът от мисли е спрял да тече обилно. Но такива са рисковете на професията, а и мисля, че е добре от време на време да сме под стрес, за да си тренираме психиката. Не че го предпочитам, но така се каляваме за по-нататък в живота.

Google+ Comments

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Защо губим концентрация на работа?”

  1. Maniacus Says:

    Se6tam se za edin na4in da si dale4 ot vsi4ki razseiva6ti faktori, ama v mnogo malko ofisi imat vyzmojnost da go pravqt. Izkliu4vam izcqloto zatvarqne na soc mrejite!!! Ako oba4e kolegite bybrivci ne ti davat mira, spokoino moje6 da potyrsi6 po-tiho mestence – prazna konferentna zala, antre s masa (stiga 6efovete da ne ti napravqt problem), terasa s masa ili staq za hranene. Nie imame edna malka kuhni4ka s plot i visoki stolove. Kogato kolegata na moeto biuro se razprikazva s 4asove po telefona, makar i po slujebni vyprosi, mi sekvat sekvi Muzi, sekvi tvor4eski napyni spirat. Togava se mestq v kuhnqta i zatvarqm vratata. Vqrno, 4e vlizat ot vreme na vreme drugi kolegi za kafe i voda, no pak razseivaneto e po-malko.

  2. Juliana Says:

    Да, и това е решение, ако си мобилен, т.е. с лаптоп.

Leave a Reply