Угаждай на тялото и душата

Какво правите, за да поддържате тялото си в тонус? А угаждате ли и на душата си? Като малки, предполагам, всички сме се занимавали с нещо – народни танци, футбол, стрелба, тенис, балет, шах. Когато пораснеш обаче, времето не стига за всичко, а и днес професиите като че ли се изместват към работата с компютър, където физическа активност на практика липсва. Това някак трябва да се компенсира, а и работодателите, мисля, че трябва да се замислят по-сериозно над този въпрос. Чувала съм за западни компании у нас, които осигуряват безплатен фитнес и плувен басейн на служителите си. Ето няколко мои предложения как да поддържате духа и тялото си във форма.

Фитнесът е най-очевидният вариант за поддържане на здраво тяло. За работещите това се случва или много рано сутринта преди работа или вечер. Осем часа в седящо положение пет дни в седмицата трябва да се компенсират по някакъв начин, а липсата на движение е пагубна за здравето на човешкия организъм. Във фитнеса има уреди за трениране на всички групи мускули, така че имате избор как да компенсирате целодневното седене.

Следващото предложение е малко по-бойно, ако мога така да се изразя. Уроци по айкидо не само ще те раздвижат, но и ще те научат на самозащита. Това бойно изкуство по начало не е насочено към агресия и насилие, а на първо място към откриване на вътрешна хармония. То още е наричано “изкуството на мира”, което значи, че с него ще подхраните не само тялото, но и душата.

yoga-lotus-meditationЙогата е древна индийска техника за подобряване на физическото здраве, за прочистване на ума и за постигане на вътрешен мир. Асаните (така се наричат позите) имат имена като котка, риба, лотус, дърво и са начин за намаляне на стреса и за поддържане на здрав тонус на организма. За да ги направите правилно, трябва да се научите да контролирате дишането си.

Ако пък искате да угодите на душата си максимално, отидете на масаж. Чувството е толкова отпускащо, че дори има опасност да заспите. Ароматерапевтичният масаж ще ви накара да се почувствате като част природата. Втриването на етерични масла ще отпусне мускулите ви, ще подобри кръвообращението и ще подпомогне за намаляне на стреса.

Google+ Comments

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply