Триумф на българските продукции по BTV и този сезон

По-хубаво от българското няма!

От този принцип се ръководя, когато пазарувам хранителни стоки, избирам къде да почиваме със семейните приятели или гледам телевизия. Правя го не от патриотизъм, макар че безкрайно обичам отечеството, а защото вярвам и виждам, че българите сме изключително талантливи, артистични и умеем да създаваме красота и да я откриваме в и около себе си, въпреки всичко и всички.

Поради тази причина изключително съм щастливa, че телевизионният пазар и по-точно БТВ пребориха развитието в застой, в което бяха изпаднали родните телевизии, продуцирайки собствени проекти, с които да радват нас, зрителите: „Гласът на България“, „Столичани в повече“, „Предай нататък“, „Младост 5“ и още, и още. Най-хубавото е, че всеки зрител може да открие своя формат, с който да се забавлява и да повярва, че ежедневието не е само сиво и монотонно, а музикално, комедийно, съзидаващо добрина и изкуство… Това ми харесва в BTV продукциите: показват обикновени хора, обществени личности, артисти, музиканти, но всички те безкрайно надарени, неспиращи да вярват в мечтите си и имащи сърцатостта и смелостта да ги последват.

Предполагам това е и причината телевизията за пореден път да прави толкова успешен сезон: зрителят оценява стойностното, защото отдавна отминаха годините, когато в ефира се излъчваха два канала и с нетърпение чакахме петъчните и съботни вечери, за да гледаме сносен филм. С други думи, към днешна дата телевизионните програми предлагат изключително богат набор от продукти и дават свобода на аудиторията, дават й избор.

А през пролетта зрителят отново избра българските продукции. Официални статистики, публикувани на http://www.btv.bg/ratings/, показват, че 1,2 млн. българи са предпочели „Фамилията“ на 7 април, пак същата цифра за „Младост 5“ на 15 март и 1 млн. за края на сезона на „Седем часа разлика“.

Доказателство, че родното творчество е силно предпочитано от българската аудитория е интересът и към „Като две капки вода“ по Нова ТВ. Публиката иска да се забавлява с познат и близък до нея хумор, с популярни лица от родния шоу бизнес.

Затова болно ми е, че кабелните оператори си правят оглушки и не признават реалният брой потребители, от които иначе прибират стриктно месечни такси. Ако процесът е двустранен, т.е. разпространителите плащат адекватно на телевизиите за потреблението, което ние плащаме на тях, всички ще са удовлетворени и най-важното: ще има повече средства за качествени риалити формати и сериали, което само може да ни радва.

Google+ Comments

Tags: , , , ,

Leave a Reply