Суперхраните

nuts-and-seeds-are-superfood-by-Satoru-KikuchiВ последно време станаха много популярни така наречените супер храни. Ако случайно не сте чували за тях, нека обясня защо се наричат супер храни. Определяни са като такива, защото дават на телата ни много енергия, която се усвоява лесно и продължително. Засищат ни и предоставят на организма ни вещества, които се набавят трудно по друг начин. Поддържат ни млади и здрави за по-дълго време.

Сред супер храните най-известни са чията, киноата, амаранта, лененото семе, орехите, бадемите и други, но тези са ми най-известни. До колкото съм запозната тези семена и ядки се ядат сурови, като някои от тях е хубаво преди това да се накиснат във вода. Признавам си, че не съм опитвала все още чия или амарант, но съм чувала много за тях. Киноа съм опитвала само на салата в някой и друг ресторант и честно казано хареса ми. Затова все се каня да си купя малко за домашната кухня, но не съм се наканила на този етап.

За ползите от орехите и бадемите мисля, че всички сме чували и знаем, че е добре да похапваме сурови ядки от време на време. Нека натъртя обаче, че не е препоръчително да приемате по повече от 30 гр. на ядене от тях. Имайте предвид също така, че този вид храни са висококалорични и мазни (но с полезни мазнини), затова не прекалявайте с приема им. Хубаво е също така да внимавате кога ги ядете. Ако говорим за ядките, най-добре е следобед около 2 часа преди и след хранене, за да могат да се усвоят от организма ви по-лесно. Семената са супер за салати и като част от закуската ви сутрин.

Понеже не съм експерт искам са ви споделя само още едно нещо. Ползите от чията (с още много друга интересна инфромация) са описани в книгата “Родени да тичат”. Четох я наскоро и определено я препоръчвам на всеки.

Google+ Comments

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply