Приказките от издателството на Светослав Кантарджиев

Малко са родителите, които не са чели приказки на децата си. Всъщност тези, които не са, очевидно не са имали време или желание да им обърнат внимание, защото четенето на приказка на дете си е един огромен жест към него, поне по мое мнение. Аз лично не пропуснах този период в развитието на първото ми дете и не го пропускам с второто ми. Мисля, че е много важно на децата да се чете още от рано, а детските приказки са идеални за целта, защото са вълнуващи за децата и не им доскучава, а и освен това развиват фантазията им и провокират мисленето им още преди да са направени дори първи стъпки в тази насока в детската градина.

Наскоро реших да купя нови детски книжки за дъщеря ми – моите стари са вече с пожълтели страници, а илюстрациите им бяха идеални по времето на социализма, но в днешно време изобщо не прилягат. В книжарницата имаше много книжки и голям избор, но най-много ме грабнаха тези от издателя Светослав Кантарджиев и неговото издателство Ню Медиа Груп. Илюстровани са невероятно и са буквално стотици – разпределени в няколко поредици. Хареса ми това разнообразие, защото могат да се открият както класически приказки като „Червената шапчица“ и „Трите прасенца“, така и български народни приказки, които си припомням от моето детсво, а и народни приказки от всички култури по света, за които дори не съм чувала, но също са много интересни, забавни и поучителни.

Аз лично накупих десетина книжки и сега почти всяка вечер, ако не ме боли глава и не съм прекалено уморена от работа, прочитам по една приказка на малката. На нея много й харесват и освен това й осигуряват – на нея и на мен – по бързо заспиване и спокоен сън. А в сънищата й, както често ми разказва, участват образите на героите от приказката 🙂

Google+ Comments

Tags: , , , ,

Leave a Reply