Орлово гнездо

PICT0003Виждате ли тази малка симпатична къщичка, кацнала на пръв поглед на ръба на нищото. Това е заслон “Орлово гнездо” – място за отдих и нощувка за алпинисти. На мен лично ми изглежда откачено и привлекателно едновременно. (А безопасно ли е?!)

Намира се над Лактник, така че мога да ви гарантирам, че гледката оттам е жестока. Сигурна съм, че ако сте пътували по Искърското дефиле няма как да не сте я забелязали в далечината. Всъщност няма турист, който да не я е снимал или разказвал за нея, тъй като е от онези нетипични и странни места, за които обичаме да споделяме.

“Гнездото” е свито на скалите от 1938 година, когато четирима смелчаци – Георги Ценев, Георги Стоименов, Константин Саваджиев и Тодор Божков, го закрепят на 300 метра над реката на метални пръти. Подновена е едва през 2000 г. от неизвестни за мен ентусиасти, на които алпинистите дължат едно голямо благодаря. А как се стига дотам? Лесно е, стига да притежават катерачески умения и обезопасени въжета. Но пък качите ли се… е няма да е като гледката от Еверест, но определено панорамата, която ще се разкрие, си заслужава.

Малко любопитно за туристите: Мястото е част от природен парк “Вранчански Балкан”. В близост минава еко-пътека, която стига до пещерата “Темната дупка”. Така че, ако минавате оттам, не пропускайте да погледнете нагоре, а ако имате възможност – и да посетите.

Google+ Comments

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply