Новите кредитни милионери, които Цветан Василев създаде

general-banking-awareness-practiceКрасимир Зарев, Нели Николова, Златка Качин – служители на Цветан Василев,както и Васил Шуманов и Мария Тихомирова Илиева, са само част от лицата, които Цветан Василев посредством Корпоративна търговска банка, е направил кредитни милионери в 21в. Поне това сочи разследване на Капитал, според което Цветан Василев е отпуснал кредити на стойност стотици милиони левове към няколко фирми, които са чисто и просто несъбираеми, защото фирмите нямат служители, не отчитат дейност, нямат солидно имущество или изобщо някакво покритие, на базата, на което да им бъде отпусната сума от мащаба на няколко десетки милиона.

Парите, разбира се, не идват от джоба на Василев, а от влогове – част от тях може би са държавни пари (тъй като КТБ беше предпочитана банка за съхранението им в продължение на години), друга част – лични и фирмени влогове.
Но не само тези кредити са проблеми, а общата кредитна експозиция на банката, която надхвърля многократно позволеният за отпускане по кредити капитал – а именно 25% от общия капитал на банката. Всичко това би могло да означава (ако цифрите са верни), че влоговете в КТБ са под заплаха, защото банката вероятно не разполага с нужните средства да ги изплати, при евентуален силен отлив на депозити от там.

Покрай работата ми, ми е ясно, че един евентуален срив на банка с мащабите на КТБ, може да причини изключително много щети. А подобни крахове на банки са като верижна реакция на домино и историята познава такива, случили се по много по-дребни поводи, отколкото са кредитните милионери на Цветан Василев…

Google+ Comments

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply