Неприятните сезонни настинки

От всички сезони есента ми е най-противоречива. Красотата от пастелните тонове, премесени с топлите жълто, оранжево и червено, са в доста голям контраст със самото климатично време. Днес слънцето меко пече, утре е студено, сутрините са влажни и мъгливи, а вечерите се опитва да вали дъжд.

Allergic-MAINТочно заради това есента е времето на най-досадните заболявания. Настинка можете да хванете от най-простото действие – да забравите да си вземете шала, например, да се излъжете да излезете леко облечени по обед и да студувате, прибирайки се късно вечерта. Организма се климатизира трудно. Допълнително му пречат сивото време, недостига на слънце, които пък водят до драматични настроения и чести депресии.  Влагата пък причинява болки в ставите и кръста за много хора в напреднала възраст, които имат шипове. С тях обаче трудно могат да се справят.

За сметка на това настинките биха могли да бъдат избегнати. Не съм лекар, но покрай общуването ми с такива, и разбира се, наблюдавайки себе си, достигнах до няколко простички извода, които днес реших да споделя с вас. Захладнее ли времето винаги си нося жилетка в офиса. Понякога в помещението може да стане по-хладно, а по обед навън да пече слънце, или пък колкото и да е топло в офиса при отваряне на прозорците за проветряване да нахлуе хладен въздух, който да стане причина за хрема или болки в гърлото. По същата логика си нося един шал в чантата, за всеки случай – ако се прибирам вечер и времето ме изненада с ниски температури.

Пия повече топли течности. Чайове, кафе, топъл шоколад, мляко, няма значение какво. На моя организъм му действат добре чай от лайка – за успокоение на алергиите, и чай от мента – за успокоение на нервите 😉 .

Повече плодове и зеленчуци и повече ядки – за да повиша имунитета си. Включвам риба в седмичното си меню и поне два пъти в седмицата вечер си правя чаша топло червено вино с канела. Мммм… божествено!  Действа благотворно на организма и ми помага да заспя като бебе 🙂

Google+ Comments

Tags: , , , , ,

Leave a Reply