Емиграция

emigrationВсе повече мои приятели си хващат чукалата и кой накъдето му видят очите. Криво им е на повечето, че оставят тук всичките си близки хора и отиват да търсят късмета си някъде по глобуса. На всичкото отгоре и на голяма част от тях специалностите не важат на запад и ще работят някаква по-нискоквалифицирана работа, поне докато овладеят идеално езика. Някакъв парадокс е това, че тук човек с висше образование изкарва често двойно по-малко, отколкото неквалифициран персонал в някоя от по-развитите европейски държави.

И как после няма да имаме демографски проблеми, и как половината ни съграждани няма да са избягали? Дали в България има някаква конспирация и някой нарочно ни държи в плачевно икономическо състояние или просто политиците ни са такива идиоти, че не успяват хем да прибират по нещо за себе си, хем да стимулират икономиката!? Не знам какъв е отговорът на загадката, но е факт, че проблемите се изострят все повече и повече, а младите си отиват от страната с някаква главозамайваща скорост.

Повечето ми приятелки и приятели вече не са тук, а съм само на 25 години. Всъщност, лошото е, че тук останаха само най-нискоквалифицираните кадри, а най-способните хора отдавна разбраха накъде духа вятъра и се отказаха да вървят срещу него като остават в България, макар че ще трябва да се простят с много неща.

Аз обаче не желая да ходя никъде другаде. Искам да живея тук, в Пловдив, България. Искам да работя в България, да плащам данъци в България и да ходя на почивка по нашите курорти и да се наслаждавам на красивата ни природа. И ще продължа да се боря, за да бъда един от малкото в днешно време хора, които успяват да свържат двата края и да живеят добре в родината ни.

Google+ Comments

Tags: , ,

Leave a Reply