Блокирал ли си? Имаш нужда от малко разсейване…

Забелязалa съм, че при работещите хора обикновено има една част от деня, по време на която умората надделява. Наблюдава се предимно след средата на работния ден, когато умората по-лесно взема превес и започваме да губим концентрация.

Много е лесно да усетите това явление, ако не сте се наспали или ви се е натрупала умора предварително. Или ако досега сте били под напрежение и сте тичали по задачки, а изведнъж се окаже, че трябва да се спрете на едно място. В такива моменти усещате ли как губим мобилизация и по-лесно започваме да се разконцентрираме.

sleeping-work-390x285Обикновено това е моментът, когато се нуждаем от второто или третото кафе за деня. Не за друго, а защото ни е нужна помощ да задържим очите си отворени още няколко часа. Опитът ми показва, че в такива ситуации най-ободряващо действа малко да се разсеете с някаква друга дейност. Излезте на терасата, позяпайте градския пейзаж. Ако имате възможност, разходете се за 10-15 мин. Целта е да проветрите малко мозъка и мислите си. Няма да изгубите от ценното си време, повярвайте ми. След едно подобно кратко разсейване, ще се мобилизирате много по-лесно и ще сте по-ползотворни в последствие. Кратката почивка е най-доброто средство да повишим коефициента си на полезно действие.

Не случайно испанците за измислили великото изобретение, наречено сиеста. Човешкият организъм съвсем естествено се нуждае от кратка следобедна пауза, за да се възстанови от преживяното до момента и да събере сили за остатъка от деня.

Блокирал ли си? Имаш нужда от малко разсейване…
Rate this post

Google+ Comments

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply