Безопасност по бг пътищата

Ако се възмущавате на телевизионни популистични изрази като “войната по пътищата”, знайте не сте единствени! Лично аз от години се дразня още повече, че подобна метафора звучи трагично смехотворна.

Road safetyКогато някой ми каже “война по пътищата” аз си представям или военен режим в някакъв регион, където се бомбандират преминаващите, или враждуващи рокерски групи,  или автомобилни банди, които карат безразсъдно, правят състезания и застрашава движението. Но не там е акцентът, както се опитват да го изкарат родните медийни експерти, целящи да създадават шокиращи заглавия, за да привлекат повече зрители. В думата “война” най-същественият момент е наличието на конфликт.

Според мен война по пътищата няма. Има беззаконие, което води до корупция и оттам рухва всичко. За малко часове трябва да се създадат прилични шофьори. Това няма как да стане!  Изпит за книжка понякога се дава, ако изпитващият ти е благосклонен и предварително сте се разбрали да ти помага с педали или да ти даде лесен маршрут. Липсата на санкции за превишена скорост, за неоправени пътища, за неправилно паркиране дава увереност на много шофьори, че могат да правят каквото си искат. И не на последно място безотговорното отношение, което те кара да настъпваш педала на газта,  чувството на неуязвимост и безнаказаност те води до нарушения. А когато не си даваш сметка, че трябва да внимаваш, правиш и бели. Така се получават повечето катастрофи.

Не, това не е война. Това е нещо друго, нещо, което е свързано с човешката немарливост и грешки. Това не е конфликт между две страни, а повод да се замислим на какви хора са им дадени книжки и защо няма по-стриктна система за следене и санкции.

Защото аз съм уверена, че ако има по-затегнати мерки за контрол и наистина железни санкции, ако корупцията се сведе до минимум, ще намалеят и катастрофите. Но кога ще стане? Още колко невинни възрастни и деца трябва да пострадат от немарливи шофьори.

Google+ Comments

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply